Tuesday, 4 December 2012

GAGAL ADA SEBABNYA

Pernahkah frenz, kita duduk sejenak dan berfikir sejauh mana kita telah mencapai kejayaan dalam hidup kita.......
Terdetik juga dalam hati kita untuk menjadi seorang berjaya seperti Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary, Allahyaryam Tan Sri S.M Nasiruddin, Tun Dr.Mahathir, Tan Sri Zetti Akhtar Aziz (semua orang kenal), belum lagi jutawan-jutawan dalam bidang Business.........kalau saya mestilah Idola saya CDM Hanis Haizi  CDM Maisarah, CDM Sha , CDM Adibah, CDM Salha , CDM Naa Kamarudin dan lain lain lagi .....pemimpin GLAM......zuha guess u olls pun ada idola dan mentor masing-masingkan....your bos boleh jadi your idole ke?...hehehehe.....ikutlah yang elok dan buanglah yang tak elok ........




 
Zuha nak kuotekan perkongsian pada hari ini berkaitan dengan GAGAL ADA SEBABNYA......

pernah tak kita kalau gagal buat review balik sebab dan musababnya kenapa kita gagal @ kita terima aje dengan kecewa, patah hati, geram, salahkan orang lain, nasib tak menyebelahi aku,......etc macam- macam yang kita salahkan ......tapi tidak diri sendiri kan.....




1. SUSAH...

pernah dengar tak perkataan ini......selalu sangat kan...bahkan bukan selalu tapi amat kerap...dari diri sendiri mahupun orang sekeliling......kalau bagi zuha...my boboiboy tu...kalau kita kata " abe buat latihan maths ni"...@  "....abe buatlah on your self......" dia kan semacam automatik punya jawab...." susahlah umi......"belum lagi suruh apa-apa yang berat @ betul-betul susah......@ cam kita kat ofis, Bos baru bagi idea @ kerja nak buat ....kita dah rasa "...susahlah macam ni...". Begitulah pengaruh perkataan ini dan sekeliling menyatakannya......contoh lain yang biasa didengar....

  •             susahlah sekarang.........
  •             susahlah bisnes ni.....
  •             susahlah.......tak ada masa.......tak tahu nak buat....etc
  •             susah nak berjaya ni...... 

kerosakan utama yang akan dialami oleh orang yang menyebut dan mendengar "SUSAH" ialah kata-kata tersebut telah diprogramkan minda dan fizikal ke arah SUSAH.

Bagaimana hendak atasinya :

  • mengelak , menghindarinya...JANGAN SEBUT SUSAH katakan OK..
  • Jangan sekali-kali diri sendiri sebut SUSAH, katakan OK
  • Jangan dengar perkataan itu , pusing ke arah lain jika dengardan katakan OK
  • Jika dengar juga perkataan itu "SUSAH" , tanya balik kenapa SUSAH?...APA yang SUSAH?
  • Balikkan terus perkataan itu SUSAH...SENANG...
Bila selalu buat lama-lama tiada pun SUSAHNYA.....SENANG.....



u can choose the way out, so u...?

2. SIKAP BURUK

Sikap menentukan rentak kehidupan.

Sikap BURUK .....GAGAL..

membina sikap bukan perkara yang mudah TETAPI ianya boleh dibina.

Setiap orang ada jenis sikap , BAIK dan BURUK , so SENANG nak bina sikap baik ni....
  • tingkatkan sikap yang baik supaya ianya kekal baik seumpama hidup. setiap hari hendaklah tingkatkan sikap baik
  • menghapuskan sikap buruk sedikit demi sedikit
  • apabila sikap BURUK tenggelam , menyerlahlah sikap BAIK tu
HARI INI ADALAH LEBIH BAIK DARI SEMALAM, tanam kan dalam diri setiap hari......

so frenz BOLEH?/?//????? BOLEH, SENANG


nanti continue k.....


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...