Monday, 19 January 2015

lagi...lagi...#tudung..#printedshawl..

panas...panas...panas...

printed shawl...

Chiffon diomand n glitter

Exclusive with the elegant box



Suitable for own wearing or gift for ur special person...

#d'mora collection ....hanya di #sheville..limited edition..




Tuesday, 13 January 2015

flowershawl ... limited edition by #sheville.

murah shawl...hanya d #sheville ....d'mora collection...sebarang tempahan boleh dibuat by #sheville...rekaan terkini...ada dalam pelbagai warna...handmade...fabrik yang senang utk pakai....dihiasi oleh swaroski daam kelopak mawar...combinasi warna terpilih....tiada di pasaran luar....hanya rm45 sehelai...

Friday, 9 January 2015

TIP UNTUK PARA IBU YANG BEKERJA......


Aduhai.......banyakan bersabar wahai ummi.....
 ( ku pujuk diri sendiri malam tadi )...


semalam kakha balik lambat sikit ....almaklumlah banyak kerja di ofis kan.......so semalam petang juga hujan.....

sampai rumah dah dekat magrib......kakha tengok kereta hubby tak de so....dah tahu mana dia pergi...surau.....

anak-anak ? mana dia orang ni.....rindu ni.....

jenguk bilik mereka.....adik terus nangis tunjuk dia sakit kat dada rusuk kiri....memang lebam dan biru dalam bentuk bulat....mulalah kakha gelabah......kenapa ...? si kakak terus story....abng yang buat.....tekan ipad kat situ......kakha tanya lagi kenapa ?  dia kata berebut ipad.....kakha dah hangin ...biasalah abg akan selalu berebut ipad dengan adik.....tapi kenapa biru bulat.....gosok-gosok sambil bibiknya dok sambung story......geram pun ada....: mana abg  ?....tak tahu jawab mereka.....kakha terus kebilik abg....pintu kunci....ketuk- ketuk dia tak buka....mulalah angin naik.....pantang !.....tinggi suara sudah mulai diupkan ....abg buka pintu pelahan....." kenapa buat adik sampai gitu....."  diam abg .....mulalah marah dan kata-kata yang geram terkeluar.....astqfirullah........sempat kakha mengucap....sebab tengok abg menangis je ......terus beredar ke bilik mandi dan solat.........

hubby balik dia pun cuak tengok muka kakha....." abang tak tengok ke anak-anak, baru je balik lambat sikit....." kata-kata terus keluar  tanpa tanya ...." apanya...." tak tahu ke adik jadi macam mana ....? gaduh berebut ipad dengan abg..."  " la abang kan ke surau...."   malas nak sambung terus ke bawah......

time nak tidur.......still masuk dan tengok muka anak-anak.....kesian lak ....1 hari dah tinggalkan anak-anak......malam....tak sampai 1 jam jumpa mereka....tidur ...pagi esok still keluar kerja......

so malam tu mood lagi.......semua senyap....dan tak turun bawah.......semua tidur awal..........
time nak tidur.......still masuk dan tengok muka anak-anak.....kesian lak ....1 hari dah tinggalkan anak-anak......malam....tak sampai 1 jam jumpa mereka....tidur ...pagi esok still keluar kerja......

datang ofis pagi ...baru rasa terasa.....apa yang kakha buat semalam ....salah...TOTTALY salah.....

so moral : parents......:

1. kalau balik kerja .....tinggalkan kerja terus di ofis.....dengan  apa sekalipun perasaan....aim balik rumah nak jumpa suami dan anak-anak....tanam kan rindu banyak-banyak....

2. bila buka pintu ...kalau boleh peluk mereka setiap orang . tanya apa khabar buat apa hari ini.

3. tanggalkan tudung  ( bagi para ibu ) , baju ( bagi bapa ) ...nak coolkan badan.....

4. duduk atau minum dulu.....kalau nak dengar cerita pun , at least kita dah cool.......

5. kalau ada yang buat salah , adili dengan saksama ...at least tanya semua yang terlibat. Then bagitahu kalau ianya tidak betul. minta maaf perlu diamlkan.

6. control diri....supaya jangan marah dengan kata-kata yang tidak elok untuk anak. INGAT....ingatan mereka kuat.....mereka akan ingat...dan kalau ada perasaan tak puas hati....berkemungkinan mereka akan berdendam....

7. ajak makan malam bersama

8. tatapi muka mereka semasa mereka tidur

9. Doa buat mereka

10. sebelum ke tempat kerja sekali lagi tatapi mereka ( kalau masih tidur ) atau peluk dan salam mereka ( jika mereka sudah bangun tidur ).


semoga ianya memberi pengajaran buat kakha dan semua ibu / mama



keep reading, with luv from azuha

Thursday, 8 January 2015

YANG TERJADI BIARKAN TERJADI...#KUNFAYAKUN....#BANJIRKELANTAN2014

menjadi kenangan ..21 disember to 25 disember ...banjir besar melanda di kelantan. dan kini masih bersisa termasuk di negeri #terengganu dan #pahang....

 (gambar gambar ini bukan bertujuan untuk menghina atau menunjuk kedaifan tetapi sebagai memori kepada kita semua...)


kanak -kanak mangsa banjir di sekolah Keb Manek Urai...berat mata memandang berat lagi bahu memikul






keadaan rumah-rumah yang tinggal selepas banjir surut





keadaan kampung yang berhampiran sungai kelantan selepas banjir



begini lah keadaan mangsa-mangsa banjir...tempat berteduh sementara setelah rumah mereka musnah dalam banjir



tiada kata-kata terungkap....linangan air mata dengan tasbih kepadaNya......






bantuan untuk mangsa banjir ...jangan ditunggu lagi wahai makcik....nyawa perlu diutamakan



 (gambar gambar ini adalah semata-mata hiasan dan gambaran yang berlaku. bukan bertujuan untuk menghina atau menunjuk kedaifan dan tiada kaitan dengan sesiapa tetapi sebagai memori kepada kita semua...)


apa kan daya.....sabar dan redha wahai manusia sesungguh bencana ini adalah petunjuk dan ujian.....terimalah walau seperit mana .....inshaa allah.....Dia tunjukan jalannya.....

ini antara fenomena yang berlaku selepas banjir.....dan sememangnya dugaaan ini amat perit...bantuan luar juga banyak dihulurkan ...semoga #kelantan terutama kampungku #kuala krai.kembali ceria dan makmur selepas ini....begitu juga kawasan-kawasan lain.....



keep reading with love Azuha

Tuesday, 6 January 2015

GOOD STARTING IN JANUARY 2015....HE DESERVE IT.....

Alhamdulillah....hari ini dah hari ke 6...memasuki tahun 2015...... so kalau kira by year .....zuha dah masuk 4 series....hah ... tengok cermin 40 tahun.........alhamdulillah.......still young forever......


nak story pasal kegembiraan semalam........zuhamendapat berita gembira....mr hubby ku NAIK PANGKAT.....tentulah sesuatu yang mengembirakan ....terutama bagi seorang #pegawai tadbirdiplomatik.......atau dengan kata lain kerja gomen ....coz what....lambat naik pangkat dan naik gaji pun ciput.....apa boleh buat ....niat kena betul........di kala usianya yang sepatutnya ....he deserve it ! zuha rasa zuha yang lebih gembira.......bila dia capai this point ku harap zuha dapat retire awal......hahahah.....DAN....dan.... aku boleh full timer blogger la.....

ini bukan nak menunjuk-nunjuk tapi inilah perasaan seorang isteri .....mahu yang terbaik untuk sang suami dan kalau boleh kerjaya sang suami lebih berkembang dariku.......

angan ku kalau dia berada dalam track yang betul dan as per planning....zuha boleh bersara awal dari kerja makan gaji ni walaupun gaji ku sudah 5 figure.........nak jadi suri yang dulu dok impi-impi.....walau pun jadi suri tapi boleh juga buat bisnes online full time dan mungkin still can help him ...backup ......butttttt.....still need more time untuil everything in stabile and order........

Alhamdulillah .......dengan rezekimu ya allah......suami ku seorang yang baik sesangat....tak suka sosial even ....dah hampir 13 tahun kahwin....dia tak pernah keluar pi ngeteh atau ngopi dengan kekawan....dia suka aktiviti di rumah......dan alway with me.....tq hubby.....but kekadang kesian lak kan...zuha bukan kongkong dia tapi dia cam tak mau dengan xtvt itu......


biar pun suka dengan berita gembira ini , tapi tanggungjawab dan kerja pun bertambah la......so bila fikir-fikir ni kami sesama memang tanggungjawab besar di tempat kami kerja ......hopefully can be ok.....itu la dok buat part time biz ni untuk berundur awal dari jadual 8 to 6...everyday.......ready nak keluar dari zone selesa ...tapi dengan bekalan la.....


selamat makan tengahari.......# zuha tengahari tapau je....so in time...boleh tulis blog ni......sementara ada idea.....








keep reading, with luv from azuha

OMG.....TERKEZUT AKAK...! MAHAL GILERR...

ADUHAI...

nak cerita sikit hari ni...

tengahari tadi ...dok fikir nak makan apa la tengah hari ni....tekak tak berpa sihat lak 2 , 3 hari....so dok mengidam nak makan tomyam kauw...kauw ni....biar ada rasa cam kat thai food tul-tul ini...so my bff pun keep rcadangkan makan di sebuah kedai makan thai di area ofis kami....so sesampai di sana kami pun membuat order...

saya hanya pilih nasi dan tomyam sea food same as my bff ni...bila waiter tu nak beredar saya rasa cam .." takan tu aje..."  so mulut ni mengatal mengorder udang celop tepung...dan my bff ni pun order add telur dadar....

kami pun makan dengan berseleranya...dan udang celop tepung datang.......alamak ! apa ni....6 ketual besar gedabak..! my bff kata ..." besar nya udang ..."   saya ambil satu dan bagi to her satu...belahan kami hanya nampak tepung....mana udangnya......tu diaaa........udangnya secoetttt....je.......aduih ....!   tak ape lah ...makan aje lah ......


time bayar....saya tanya berapa ....cashier kira dan bagitahu..." yang pun punya ....RM37.20....." ( dalam hati ) mak aii....mahalnya....."  my bff ni nak ber.....saya senyum kambing pada dia.....dia terkunci senyum....saya tahu dia ni kepoh sikit mesti nak buat2 terkejut.....masa keluar je pintu my bff tanya kenapa mahal sangat ...berpa udang tu kosnya...saya jawab selamba RM22 ......sebenarnya kami TAK PUAS HATI ! kalau sedap tak apa dan udangnya memang udang celop tepung tapi yang datang cucur udang then 6 biji je.....itu rasa terkilan....kesian duit aku......aku makan tengahari saja RM37.....adoi......bukan lah berkira sangat...kalau berkira tak pergi kami kat kedai tu...sebab kami tahu kedai tu sedikit mahai dari kedai lain tapi ini memang tak munasabah.......ADUHAI.....lapangkan hati........

so moral of story.....nak order tengok dulu harga dan poket anda ....hehehehe.......( gambar udang celop tepung tu tak sempat snap )

apa pun alhamdulillah....kenyang......
                                 

keep reading, with luv from azuha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...