Friday, 9 January 2015

TIP UNTUK PARA IBU YANG BEKERJA......


Aduhai.......banyakan bersabar wahai ummi.....
 ( ku pujuk diri sendiri malam tadi )...


semalam kakha balik lambat sikit ....almaklumlah banyak kerja di ofis kan.......so semalam petang juga hujan.....

sampai rumah dah dekat magrib......kakha tengok kereta hubby tak de so....dah tahu mana dia pergi...surau.....

anak-anak ? mana dia orang ni.....rindu ni.....

jenguk bilik mereka.....adik terus nangis tunjuk dia sakit kat dada rusuk kiri....memang lebam dan biru dalam bentuk bulat....mulalah kakha gelabah......kenapa ...? si kakak terus story....abng yang buat.....tekan ipad kat situ......kakha tanya lagi kenapa ?  dia kata berebut ipad.....kakha dah hangin ...biasalah abg akan selalu berebut ipad dengan adik.....tapi kenapa biru bulat.....gosok-gosok sambil bibiknya dok sambung story......geram pun ada....: mana abg  ?....tak tahu jawab mereka.....kakha terus kebilik abg....pintu kunci....ketuk- ketuk dia tak buka....mulalah angin naik.....pantang !.....tinggi suara sudah mulai diupkan ....abg buka pintu pelahan....." kenapa buat adik sampai gitu....."  diam abg .....mulalah marah dan kata-kata yang geram terkeluar.....astqfirullah........sempat kakha mengucap....sebab tengok abg menangis je ......terus beredar ke bilik mandi dan solat.........

hubby balik dia pun cuak tengok muka kakha....." abang tak tengok ke anak-anak, baru je balik lambat sikit....." kata-kata terus keluar  tanpa tanya ...." apanya...." tak tahu ke adik jadi macam mana ....? gaduh berebut ipad dengan abg..."  " la abang kan ke surau...."   malas nak sambung terus ke bawah......

time nak tidur.......still masuk dan tengok muka anak-anak.....kesian lak ....1 hari dah tinggalkan anak-anak......malam....tak sampai 1 jam jumpa mereka....tidur ...pagi esok still keluar kerja......

so malam tu mood lagi.......semua senyap....dan tak turun bawah.......semua tidur awal..........
time nak tidur.......still masuk dan tengok muka anak-anak.....kesian lak ....1 hari dah tinggalkan anak-anak......malam....tak sampai 1 jam jumpa mereka....tidur ...pagi esok still keluar kerja......

datang ofis pagi ...baru rasa terasa.....apa yang kakha buat semalam ....salah...TOTTALY salah.....

so moral : parents......:

1. kalau balik kerja .....tinggalkan kerja terus di ofis.....dengan  apa sekalipun perasaan....aim balik rumah nak jumpa suami dan anak-anak....tanam kan rindu banyak-banyak....

2. bila buka pintu ...kalau boleh peluk mereka setiap orang . tanya apa khabar buat apa hari ini.

3. tanggalkan tudung  ( bagi para ibu ) , baju ( bagi bapa ) ...nak coolkan badan.....

4. duduk atau minum dulu.....kalau nak dengar cerita pun , at least kita dah cool.......

5. kalau ada yang buat salah , adili dengan saksama ...at least tanya semua yang terlibat. Then bagitahu kalau ianya tidak betul. minta maaf perlu diamlkan.

6. control diri....supaya jangan marah dengan kata-kata yang tidak elok untuk anak. INGAT....ingatan mereka kuat.....mereka akan ingat...dan kalau ada perasaan tak puas hati....berkemungkinan mereka akan berdendam....

7. ajak makan malam bersama

8. tatapi muka mereka semasa mereka tidur

9. Doa buat mereka

10. sebelum ke tempat kerja sekali lagi tatapi mereka ( kalau masih tidur ) atau peluk dan salam mereka ( jika mereka sudah bangun tidur ).


semoga ianya memberi pengajaran buat kakha dan semua ibu / mama



keep reading, with luv from azuha

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...