Wednesday, 2 January 2013

TAKUT MENJADI KAYA ??????


salam pagi ni zuha nak share dengan u olls about business k, sebab zuha tahu mungkin ramai di luar sana yang menjalankan perniagaan samada part time atau full time kan...so tak salah jika kita saling memberi ilmu dan menerima ......so di sini zuha ambil tip perniagaan dari dr irfan khairi...(my first idol in online bisness....


Percaya atau tidak sekiranya saya kata, kebanyakan kita yang tidak kaya adalah berpunca dari sebab sindrom ‘tak mahu  kaya’? Ok, apa maksud saya?
Maksud saya adalah, jauh di sudut minda kita, mempunyai apa yang dikatakan sebagai “penghalang kekayaan” dan penghalang ini biasanya di bawah kesedaran kita. Kita tidak sedar, tetapi, ianya tetap ada.

money-fear.jpg
Saya teringat ketika saya kecil satu masa dulu, makcik di kampung sering sebut, “Duit banyok pun tak boleh bawok kubo”  (sah orang Perak!) di alih lorat Perak menjadi “Duit banyak pun tak boleh di bawa ke kubur”.  Ketika membesar, sering menoton TV cerita-cerita superhero seperti Superman dan Spiderman, di mana watak jahat pastinya orang yang kaya raya, tamak, sombong dan bongkak. Di bangku sekolah rendah dan sekolah menengah pula, kawan-kawan sering mengejek ‘anak orang-orang kaya’.  “Eleh, tengok anak orang kaya tu… macam bagus!” . Tak membantu juga, apabila dewasa membaca akhbar, sering kisah jenayah kolar putih terpapar meibatkan wang berjuta dicuri akibat ketamakan wang.
Apa yang terjadi adalah, tanpa disedari berbagai-bagai tanggapan negatif mengenai kekayaan telah masuk ke minda kita yang menjadi penghalang kekayaan. Sejak kita kecil hingga hari ni, berbagai-bagai kisah negatif wang melanda minda kita. Bukan hendak kata tiada yang positif mengenai wang masuk ke minda kita, tetapi sering kali sesuatu yang negatif itu lebih memberi impak kepada pemikiran kita.


SO FRENZ, DALAM REALITY HIDUP KITA SEBENARNYA KITA YANG TAHU APA YANG KITA NAK KAN, JANGAN DENGAR KATA ORANG LAIN KALAU IANYA NEGETIF DAN MUNGKIN MENYEKAT PERJALANAN KITA......LEAVE IT @ HIDE IT....

APA YANG KITA HARUS BUAT:

1. PERCAYA PADA DIRI SENDIRI2. YAKIN KITA BOLEH
3. HARGA DIRI =4. MENUJU MATLAMAT DAN LANGKAH KE DEPAN

5. BERFIKIRAN POSITIF SENTIASA
 6. CARI PEMIMPIN @ MENTOR YANG BETUL 
 

AKHIR SEKALI KITA ADALAH APA YANG KITA FIKIR HARI INI DAN KITA BEBAS MEMBUAT KEPUTUSAN DAN PILIHAN , BAGI PELUANG PADA DIRI SENDIRINo comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...