Sunday, 31 March 2013

PROLAPSE......SESUATU YANG HARUS DIKONGSI


prolapse?????anda tahu apa tu?????? wanita di luar sana please be alert ?????

KEKENDURAN RAHIM


Proplapse rahim adalah satu keadaan di mana rahim jatuh ke bawah dan kadang kala terkeluar dari saluran faraj. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh ligamen dan otot yang biasanya memegang rahim pada kedudukan asal menjadi lemmah akibat dari kehamilan dan kelahiran. Justeru itu rahim seakan-akan melorot ke bawah mealui saluran faraj.

Keadaan ini merangkumi beberapa peringkat , di peringkat awal ia hanya jatuh sedikit dari kedudukan biasa, peringkat kedua di mana pintu rahim jatuh sampai ke permukaan faraj dan peringkat ketiga yang sangat teruk ialah apabila keseluruhan rahim terkeluar daripada saluran dan permukaaan faraj (satu keadaan yang biasa digelar 'tombong' , lihat tajuk rahim jatuh ' pembedahan'). Diantara kesan-kesan kekenduran faraj dan otot rahim adalah seperti berikut:


Gangguan Perkencingan     

 

Ramai wanita yang mengalami masalah kekenduran rahim atau prolapse akan mengalami masalah
perkencingan seperti kerap kencing , sukar hendak mula kencing tetapi apa yang ketara sekali sukar untuk mengawal kencing khususnya apabila ia batuk , bersin ataupun apa-apa perbuatan yang menyebabkan tekanan dalam perut meningkat seperti ketawa terdekah-dekah , semput dan ketika hendak berdiri dari sujud ketika sembahyang , maka air kencing akan keluar dengan sendiri tanpa boleh dikawal.

Keadaan ini digelar dengan nama stress incontincence dan sangat menyusahkan serta menganggu tugas harian seseorang wanita khususnya dalam menjalankan ibadah seperti sembahyang kerana ia mudah batal daripada wuduknya.


  Gangguan hubungan kelamin

Oleh sebab berlakunya kelonggaran pada faraj khususnya pada otot yang memegang faraj yang biasa digelar dengan nama pelvic floor muscle , maka terganggu sedikit. Ini boleh mengurangkan kepuasan dan kenikmatan seks khususnya di pihak suami . Ramai wanita serta suami mengadu tentang mungkin terganggu kekurangan nikmat atau kepuasan seks selepas kelahiran bayi  dan perkara ini memang berpunca dari berbagai faktor tetapi diantaranya ialah kekenduran atau kelemahan otot di sekeliling faraj.

Ketidakselesaan dan sakit pinggang

Gangguan lain yang boleh timbul akibat daripada prolapse rahim ialah rasa tidak selesa kerana sesuatu benda iaitu rahim terkeluar dari farajnya. Ini berlaku ketika ia berdiri atau banyak berjalan. Oleh sebab rahim jatuh ia menarik otot dan sering kali urat di bahagian pinggang juga agak tertarik menyebabkan ramai di antara mereka yang mengadu sakit pinggang.

Gangguan Kesihatan

Dalam kes prolapse yang teruk atau peringkat ketiga di mana keseluruhan rahim terkeluar, seringkali pintu rahim tergesel pada seluar dalam menyebabkan luka atau erosion. Luka ini seringkali dijangkiti kuman menyebabkan keputihan atau pengeluaran lendir yang banyak. Dalam jangka panjang ada juga kes di mana berlaku ketumbuhan akibat daripada pergeresan yang berpanjangan. Malah ada setengah kanser pangkal rahim timbul daripadanya. 


so kawan -kawan please buat pemeriksaan pakar puan anda dan dapatkan nasihat serta perubatan yang perlu.......kerana rahim adalah senjata utama wanita.

selain itu cara alternatif lain yang boleh membantu supaya rahim kita sentiasa kemas dan terletak di tempatnya adalah dengan memakai long girdle by premium beautiful 

kerana fungsinya sangat penting 2.


3.
Lubang angin akan memberi kesan selesa yang berpanjangan, mengawal keputihan, fungus dan bau yang tidak menyenangkan. Anda akan sentiasa rasa 'hygenic'.

 - Fabrik paling tebal, bermakna Far Infrared Rays (F.I.R.) paling banyak disini. Ini akan memberi kesan maksimum terhadap pembakaran lemak tebal di perut. Di samping itu, ia akan memberi kesan memampat seterusnya mengemaskan lemak-lemak yang mengelember.

 - Rekaan mampatan dwi-lapisan berfungsi menyelaras lemak pada sekitar peha, membentuk kontur peha yang menarik.

- Renda ekslusif tahan lasak dan kawasan sekitarnya sangat unik. Ia tidak akan melipat atau menarik ke atas seperti girdle lain. Anda tidak perlu menurunkan kaki girdle dimana ia akan menetap disitu sejak ia dipakai sehinggalah waktu ditanggalkan.


Long Girdle - Bahagian Belakang

 'Love Shape' nipis untuk membentuk pinggul yang seksi lagi montok dan menaikkan pinggul (uplift).


 Penggunaan renda yang fleksibel, mengelakkan perasaan tidak menyenangkan akibat pergeseran dengan benang seluar.

 Mengasingkan kontur peha dan pinggul, mengagihkan lebihan lemak pada peha ke dalam cawan pinggul dan membentuk kontur pinggul yang sempurna.


Beberapa fungsi lain Long Girdle


1. Mencegah kanser rahim / serviks.

2. .Mengecutkan fibroid dan sewaktu denganyer.

3. Menyokong sistem peranakan.

Pemakaian Long Girdle secara berterusan, 8 jam sehari akan memrikan pinggul yang seksi dan pejal...:) For those yang bontot nyer dah jatuh sebab dah bersalin atau pon sebab lain, tak teringin ker nak dapatkan balik bontot yang seksi meksi?

so pesan lah sekarang korset ini untuk pakaian dalam anda 


keep reading, with luv from azuha

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...