Monday, 22 April 2013

jangan biarkan emosi mencuri masa anda

ramai orang di luar sana memenuhi hidup harian mereka dengan merungut.......

kecewa , kesal , geram , marah dan dirundung dengan pelbagai masalah emosi lain...

sebenarnya perlu kita tahu merungut ini mengurangkan masa emas kita dan silap haribulan boleh mencemarkan kehidupan kita...

adakah anda membiarkan diri berada dalam pekerjaan yang idak dipandang berat , ditindas dan tidak mengembirakan ?

pasti tidak kan !!!!!

kenapa haruskita menyeksa diri kita sendiri ?????

realitinya ramai orang yang menceburi bidang pekerjaan yang tiada masa depan, tidak bahagia dan tidak mengembirakan : mereka tidak pernah dinaikkan gaji atau kalau ada kenaikkan gaji pun dalam jumlah yang tidak berbaloi dengan kerja keras serta usaha lebih yang kita lakukan.....jauh sekali dapat kenaikan pangkat kerana pangkat yang semakin ke atas adalah kecil berbanding dengan jawatan dibawah dan ianya kadangkala terjadi dan boleh dikatakan most happened di mana- mana organisasi atau syarikat isu kenaikkan pangkat ini adalah isu hangat ,sulit dan penuh kontroversi....kenapa ????....pastinya anda semua yang pernah bekerja merasainya.......malahan ada yang dah berpuluh tahun kerja pun masih tidak berganjat dari tahap lama kan.....ada banyak sebabnya......

yang pasti kita tahu piramid pekerjaan , mana-mana tempat sekalipun mana mungkin ada 2 orang big bos , GM 3 orang atau 5 orang pun dah cukup ramai dan top management lain pastinya hanya 3 % daripada keseluruhan anggota pekerja kan.....

tapi kita jangan salahkan organisasi tempat kita cari makan....always say ..." syukur alhamdulillah at least kita ada kerja dan ada gaji....."

so kalau kita nak lebih dari organisasi..... kita pun patut bagi lebih atas daya dan usaha kita kepada organisasi....

kalau tak, kita sendiri perlu ambil tindakan untuk maju ke hadapan ......

kalau income tak cukup ....pelbagaikan punca seperti buat part time job

kalau kerja yang kita buat tak 'gam' dengan kita , cuba beralih ke bidang yang kita minat 

kalau kita marah , geram atau sakit hati dengan bos atau sesiapa saja dalam organisasi tersebut .......kita yang patut keluar dari situ..

kalau kita nak jadi bos.....kita boleh jadi bos tapi bukan di situ lah, kena ada syarikat atau kedai sendiri kan...

yang penting kita mesti berubah......jangan tanya orang lain apa yang kita nak, even orang yang terdekat dengan kita .....
(pendapat dan pandangan mereka hanya jadi panduan) 
tapi keputusan still di tangan kita...dan always pray to ALLAH...

cuba lihat mereka yang berjaya ...kenapa mereka berjaya????

adakah mereka dilahirkan terus jadi orang yang berjaya ????

orang yang kaya...adakah mereka ini memang dilahirkan terus kaya ??????

mereka bahagia .....kenapa????
sebab mereka berusaha mencari kebahagiaan itu...

dan allah akan memberi ganjaran kepada mereka yang sentiasa memohon kepadaNya serta berusaha yakni bertindak .....
seperti mereka ini...

apa yang mereka lakukan...????

mereka keluar dari comfort zone masing-masing in order to achieve victory....

mereka memberi peluang pada diri sendiri..

mereka sahut cabaran...

mereka berpandangan jauh...

mereka sambut peluang bila peluang itu datang...

mereka tinggalkan keluh resah..

mereka bersikap positif...

dan akhirnya mereka buat apa yang mereka perlu buat untuk gapai mimpi mereka...

saya ?????

juga bersama mereka dalam #glamprenuer....

anda???? bila lagi....jangan biarkan emosi mencuri masa anda....




keep reading, with luv from azuha

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...