Tuesday, 9 April 2013

PAIP DUIT ANDA ...MULTIPLE STREAMS OF INCOME....

sedar tak anda perbelanjaan harian @ bulanan kita lebih dari pendapatan harian  @ bulanan anda ????



ramai antara kita yang masih meneruskan kehidupan seumpama " kais pagi makan pagi, kais petang makan petang ".....itu sebenarnya hakikat termasuk yang tinggal di bandar .....

walaupun setengahnya bekerja makan gaji...tetapi ianya mewah hanya pada hari gaji saja...betul tak????? 

selepas seminggu dari itu, hidup kembali bercelaru.....sebab duit di dalam poket dah hanya tinggal beberapa helai ....kalau helaian ungu ok juga.....tapi helaian hijau dan yang paling sakit hanya helaian biru.........haru biru hidup nak sampai ke hari gaji bulan seterusnya kan..........
ok apa kata kita berkongsi sedikit mengenai cara penghasilan pendapatan yang boleh kita sara kehidupan kita dan seterusnya membolehkan kita menjadi seorang yang financial freedom.......nak tak kalau jadi financial freedom ni???? tiada tanggungan hutang...., dapat membeli apa saja keperluan dan keinginan kita .......boleh bantu keluarga terutama ibu ayah, ahli keluarga lain dan boleh tambah amal jariah kita dengan membantu orang lain, berjihad ke jalan allah.......biar orang kata kita mengejar wang saja.....asalkan pada akhirnya kita dapat kawal kewangan kita ......dan saya yakin kewangan memainkan peranan penting dalam kehipan kita ........boleh membuat hidup seronok , bermakna dan tidak haru biru......


mari kita banyakan aliran masuk pendapatan kita untuk lawan semula aliran keluar perbelanjaan kita....biasanya orang kata potonglah aliran keluar perbelanjaan untuk save income ....tapi dapatkah kita buat begitu......????? cuba tanya diri sendiri dan kalau boleh mungkin anda seorang yang berdisiplin dan ada sedikit sifat kedekut......dan mungkin anda seorang yang pandai serta ambil berat pasal kewangan anda tapi saya berpandangan kalau anda seorang yang peka pasal kewangan pun mesti melakukan sesuatu untuk multiple streams of income anda......

Multiple streams of income! Anda cuma perlu memerhati ahli-ahli perniagaan yang berjaya dan anda dapat lihat bahawa aliran pendapatan berganda adalah rahsianya!
Teringat ketika bersembang dengan Chef Wan dan beliau menceritakan bahawa beliau mendapat multiple streams of income dari royalti, buku resepi, perniagaan, endorsement, mengacara dan juga duta chef ke luar negara.
Siti Nurhaliza juga mempunyai beberapa aliran pendapatan, selain royalti jualan album, juga beliau mempunyai beberapa perniagaan yang lain termasuk Siti Nurhaliza production, collection dan yang terbaru, publishing. Saya pasti beliau juga turut melabur!
Aliran pendapatan berganda adalah konsep yang penting untuk melipatkali gandakan pendapatan anda. Fikirkan bagaimana anda boleh mengaplikasikan konsep ini kepada diri anda. Bagaimana anda boleh dapatkan sekurang-kurangnya 4 aliran pendapatan dalam masa satu tahun dari sekarang? - rujukan irfan khairi.

so kalau kawan-kawan seorang yang bekerja tetap kenapa tidak ambil peluang untuk berniaga sampingan....

sebagai contoh melalui internet ...kenapa saya cadangankan sedemikian....

. mudah , aplikasi di internet banyak , ada blog, facebook, instagram, twitter , dan terbaru keek dan banyak kemudahan ini yang free ...

. tidak perlu banyak modal, dan modal hanyalah minima sahaja

. boleh dibuka 24 jam sehari

. tak perlu upah pekerja

. pasaran tidak terhad, pada tahun 2005 , terdapat 800 juta orang pengguna internet dan cuba bayangkan sekarang tahun 2013 .

. boleh jual apa saja , baik barangan orag lain, perkhidmatan atas kepakaran anda atau barangan sendiri

apa lagi yang anda fikirkan ....jangan hanya banyak menggunakan masa untuk berfikir, gunakanlah 80 % masa untuk bertindak , 10% untuk berfikir dan 10% untuk buat rujukan.......ingat masa tak akan kembali.....jangan tunggu bila dah tersempit baru nak bertindak. 

selamat menjalani kehidupan yang membahagiakan dan penuh dengan kegembiraan.....

.







keep reading, with luv from azuha

2 comments:

Anonymous said...

How to join?

Azuha idris said...

just wapps and make appoitment...cofee chitchat about business plan ...very simple ....glampreneur...u think ...then u make desicion...for a better life tomorrow...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...