Wednesday, 17 April 2013

wanita oh wanita.....siapakah yang bersalah


salam dan selamat hari rabu kekawan......

ada teruja tak nak go through this post.......lol.....

actually , betulkan......wanita adalah pujaan lelaki yang bernama suami......

zuha pernah mendengar keluhan seorang teman lama baru-baru ini.......dah hampir 15 tahun berkahwin dan menjadi suri hati suami.....sanggup lepaskan kerja besar semata-mata nak jadi surirumah......memang tak dapat dinafikan wanita perlu menjadi surirumah supaya dapat menguruskan keluarga sepeninggalan suami pergi mencari nafkah.....itu perseptif suami nya.......ok itupun yang terbaik kalau sang suami dapat menyediakan segala keperluan keluarga dan tahu menghargai sang isteri sementelah kalau isterinya dulu belajar bermatian ke tahap yang tinggi dengan harapan mendapat pekerjaan yang boleh memberinya pendapatan.....iyalah isteri juga seorang anak yang perlu membantu keluarganya kan .....so kalau sang isteri diminta sang suami menjadi surirumah...sang suami perlu memberi sedikit pendapatan kepada isterinya untuk membantu ibu dan ayahnya di kampung......

dalam kes kawan zuha , sang suami seorang yang baik dan budiman , alim lagi gitu....menjaga hal ehwal keluarga dengan baik. Tetapi sang isteri tidak dapat membantu keluarga nya dan hanya sekali sekala saja dalam setahun dapat menghulurkan seratus dua kepada ibu dan ayahnya ...yang bersusah payah dulu memberi yang terbaik kepadanya....akhirnya sang anak hanya mampu memberi apa yang ada........

sang isteri hanya betul-betul menjalankan tugas sebagai surirumah tangga... pakaian harian hanya tshirt dan seluar track atau baju kurung yang biasa-biasa.....anak-anaknya hanya sekadar baju pasar malam.......dia kata " tak ape baju pasar malam pun baju juga .....jangan membazir......." . Dia tiada langsung berpesonaliti atau bertrampilan seperti seorang yang berpendidikan tinggi.....janji katanya makan , pakai dan tidur cukup.....

setelah bersembang dengannya lagi......tugasnya dalam  1 hari......uruskan keluarga pagi  , hantar anak-anak ke sekolah ....seorang ke sekolah agama ...seorang ke sekolah rendah.......balik makan pagi dengan suami dan setelah suami ketempat kerja , dia bersihkan pakaian dan rumah serta uruskan 2 anak yang masih kecil....menjelang tengahari dia akan ambil anaknya dari sekolah agama dan memasak tengahari.....hantar anaknya semula ke sekolah rendah dan uruskan pulak anak yang baru balik dari sekolah rendah dan petang sediakan makan petang dan ambil semula anak dari sekolah.....(kerja cam driver bas sekolah)....malam sediakan makan malam , kemas rumah dan membantu anak-anak membuat kerja sekolah....then barulah dia ada masa untuk lepak-lepak atau golek-golek depan TV until mereka tidur.....sebelum dia tidur dia perlu sediakan keperluan persekolahan anak-anaknya untuk esok.....dan malam mungkin si kecil akan merenggek ataupun sang suami yang juga perlukan belaian.....mana masa untuk dirinya?????

tugasan yang sama untuk hari seterusnya.....siang berganti malam......

dirinya......tiada kisah kesihatan, kecantikannya.....sementelah menjaga badannya.....

akhirnya selepas 15 tahun......dia ditinggalkan oleh suami dengan alasan sang suami ..." muak melihat isteri seumpama orang gaji...???? siapakah yang bersalah.........

umurnya dah meniti usia , bagaimana dia hendak memulakan kembali kehidupannya.....apa bekalan yang dia ada.....setelah bepuluh tahun dia simpan ijazahnya....apa kemahiranya?????? dia melihat kembali dirinya......badan dah tiada cutting....muka ......kusam dan berjeragat.....harta ?????? keluarganya di kampung....???? macam berpuluh tahun dulu malah ayahnya sudah tak mampu berkerja.....anak-anaknya.....baju pasar malam itulah yang tinggal.....

lama dia jatuh......dan baru kini dia beransur membina kehidupannya.....suaminya??????? .......lelaki dengan egonya yang akan mencari kesenangan saja......

last but not least , kawan-kawanku diluar sana ......walaupun kita surirumah ......belajar dan buatlah sesuatu demi masa depan....walaupun kadangkala....ada tentangan tapi kalau kita melakukan perkara yang baik dan buktikan padanya....insha allah akan ada sokongan padu itu.....

yang buruk kita jadikan pengajaran dan pelajaran......yang elok kita perelokkannya lagi.....



keep reading, with luv from azuha

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...