Wednesday, 12 June 2013

TIPS PERNIAGAAN.....terbukti berkesan !

ramai yang bertanya zuha ......sebenarnya zuha bekerja di mana dan sebagai apa sekarang????........


ok ......zuha memang bekerja full time sebagai seorang senior manager di salah sebuah Agensi kerajaan dalam bidang keusahawanan dan finance .......so boleh dikatakan banyak pengalaman dengan peniaga-peniaga kecil ni terutama peniaga bumiputera kecil .......rata-ratanya berskal kecil yang terdiri daripada pengusaha kedai makan...kedai runcit....peniaga burger , ternakan , pertanian dan juga perkhidmatan.......
 kebanyakan peniaga-peniaga yang kekurangan modal untuk perniagaan samada untuk permulaan perniagaan , perkembangan dan pusingan perniagaan......memang tidak dapat dinafikan modal memainkan peranan penting dalam perniagaan.

dan sekarang ni mula berjinak-jinak dalam bidang perniagaan sebagai part time job sebab dah berpuluh tahun kerja 7 to 7 ni ada gak kebosanannya , cam life so static even life is changing every second.......dok belek-belek diari ....tak banyak perubahan yang berlaku.....ada yang berubah but too slow...
(nantilah zuha share part ni k),

sekarang ni rasanya nak share about business....sebab kadang-kala sedih zuha tengok peniaga-peniaga bumiputera ni ....ramai yang fail......kenapa?????

banyak sebabnya dan salah satunya kekurangan modal nak pusing dan pengurusan yang tidak cekap.....

ramai usahawan yang bila nak berniaga ,tak buat pun survey tentang bidang perniagaan yang nak mereka buat , lokasi perniagaan, produk nak jual dan apa bentuk promosi....

contohnya: ada  yang nak sangat buka butik tapi awal-awal lagi dah start dengan membuat pinjaman .....so bila terlalu mengharapkan pinjaman......modal tak boleh berpusing dan perniagaan ini tak sampai 6 bulan boleh dikatakan akan tutup......

ada juga yang berniaga tapi ikut minat apa yang dia gemar dan tiru orang lain ....contohnya jualan tudung......perlu sentiasa mengeluarkan fesyen terkini ikut permintaan......tapi apa yang terjadi dengan stok lama yang tak habis jual....perniagaan tudung ramai yang dah buat .......so kalau peniaga tak berapa kreatif ......perniagaannya tak dapat bertahan lama..

itu serba sedikit senario perniagaan manual / konservatif......dan kebanyakkan mereka adalah perniagaan tunggal yang banyak bergantung kepada keupayaan diri peniaga itu sendiri.... dari peringkat step up kedai , cari barangan , dan yang paling penting promosi.......semua ditanggung sendiri......modal perlu susun dan pelan dengan teratur supaya modal yang keluar dapat membawa keuntungan dan bukanya semakin mengecil saiz modalnya....

 kepada frenz yang baru nak memulakan perniagan , cuba tips ini.....
1. cari perniagaan yang tak banyak kos dulu kalau kita bermodal kecil......kos operasi seperti sewaan kedai.., pekerja dan promosi boleh dikurangkan kalau berniaga online.....kosnya kecil saja ....biar modal sekali keluar tapi dapat bagi return yang cepat ....

2. produk yang mendapat sambutan ramai dan hangat dipasaran....produk yang bertahan lama dalam pasaran.....ada yang menjual produk kesihatan seumpamanya.....mereka terus ambil produk yang baru yang orang kata hangat-hangat taik ayam' lagi dalam pasaran....produk baru launch umpamanya.....memanglah promosi yang syarikat pengeluar buat 'hot ' tapi ia biasanya di permulaan saja . Zuha juga pernah berhadapan dengan situasi ini dimana ramai usahawan muda yang ghairah dengan produk baru dan tak sampai setahun , perniagaan entah ke mana sedangkan pinjaman perniaagan perlu dibayar setiap bulan.......syarikat pengeluar terus lepas tangan atau 'hilang'

3.  cari perniagaan yang ada mentor yang boleh dan ikhlas nak buat bisnes dengan kita......mentor ni biasanya orang telah mahir atau dia ada pelan pemasaran yang dah terbukti berjaya......berapa ramai usahawan yang dah berjaya dengan konsep perniagaan itu.???? ....tiada bimbingan atau mentor ?????.....ialah ramai yang kata mereka tak perlukan mentor sebab nak buat sendiri , ikut kepala sendiri ....atau perniagaan individu biasanya memang sendirian berhad kan.....so tiada perujuk dan penasihat dalam pelan perniagaan ....tiada yang mantau perkembangan perniagaan......

4.  pelan permasaran yang telah terbukti...kejayaannya dan ianya memberi kita garis panduan dan matlamat........time period perniagaan .....ada mile stone nya......jangan pelan perniagaan yang kita rancang sendiri kalau kita tak berpengalaman .
5. Promosi.......promosi adalah penting sebab nak perkenalkan barangan yang dijual atau perkhidmatan yang ditawarkan. Kebiasaanya kos promosi adalah besar dan apa kata kita cari perniagaan yang promosi nya banyak dibuat oleh syarikat induk dan kita boleh concentrated buat promosi yang kecil-kecil sahaja.......promosi ni banyak cara dan tak semestinya iklan saja ... kadang kala ianya muncul dari gaya hidup kita sendiri dan boleh jadi promosi untuk perniagaan kita.....contohnya .....cara penampilan peniaga , dia pakai kereta apa , dia pakai produk apa , dia beli apa....dan mungkin dia seringkali masuk magazine !....orang sekeliling akan timbul pertanyaan , " eh dia kerja apa ya boleh pakai BMW ?" @  dia ni bukan artis tapi kenapa selalu sangat masuk majalah ya , siapa dia ?".......so on....

6. sebaik -baiknya kalau kita smart , biar perniagaan itu boleh memberi faedah yang lain yang datang bersama ...maksudnya kalau kita jadi pengedar barangan....biasanya kita akan dapat bonus atau komisen jualan , tawaran kereta , pakej perlancungan dan ramai jaringan usahawan kita supaya perniagaan smooth berjalan seiring dengan masa.....

so kepada pembaca blog zuha yang ada rasa-rasa nak tambah pendapatan dengan berniaga samada part time @ full time .....boleh call zuha kalau nak cuba satu step perniagaan yang ada kesemua tips di atas tu......hasilnya .....pulangan yang hebat dan kencang !!!! 

tak kira siapa anda , fikirkan anda boleh, anda pasti boleh ! ANDA.....

student ???

Surirumah ????

Pekerja kilang @ swasta @ gomen 

peniaga ?????

lawyer @ doktor @ engineer @ pakar IT @ akauntan 

lelaki ?????

perempuan????

semuanya boleh ???? asal ada kemahuan........

cepat kita mulakan dan nak cari duit raya pun boleh.....

#GLAMpreneur #hanishaizi #maisarahibrahim #azuhaidris.....................................perniagaan copy paste saja.......







keep reading, with luv from azuha

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...