Monday, 22 July 2013

BAJET HARI RAYA .....DAH SEDIA KE BELUM...

salam .....

hari ini dah masuk hari ke 14 kita berada di bulan ramadhan kan......kejap je masa berlalu.......

tup....tup dah nak raya........, mungkin bermula minggu ini kaum ibu kebiasaanya sangat-sangat sibuk dengan menyediakan kelengkapan raya untuk semua ahli keluarga , mana nak fikir baju anak-anak, suami , ibu dan ayah, kelengkapan rumah nak bagi nampak cantik bila tetamu bertandang , persediaan biskut raya samada buat sendiri atau tempah , dan pastinya segala macam persediaan lagi....di samping harian punya menu berbuka puasa kan......

tapi sebelum kita menyediakan semua tu, baik kita membuat bajet raya semoga ianya menepati keperluan dan yang paling penting kemampuan kewangan kita.......



u olls dah sediakan bajet raya......?????

zuha dah sediakan bajet tau........nah kau ......banyak gak......


bajet raya 

1. kelengkapan anak-anak (3 orang)                                                             RM1500

2. Kelengkapan suami dan diri sendiri                                                            RM1500

3. kelengkapan ibu                                                                                            RM600

4. Kelengkapan rumah (tukar/ganti /beli mana yang patut saja)                     RM1000

5. Duit raya    (termasuk duit raya to anak-anak buah & bonda)                     RM700

6. Pengangkutan  (minyak , tol dan servis kereta )                                           RM1000

7. Persediaan makanan untuk hari raya (bajet makan utk seminggu)              RM1000

8.  Persediaan untuk open house di rumah sendiri after raya                           RM1000

9.  Sumbangan to anak- anak buah atau ahli keluarga terdekat yang               RM700
     kurang kemampuan / rumah anak yatim 

GRAND TOTAL                                                                                               RM9000

itu my bajet , u olls mungkin besar lagi kot or sedikit kurang ????

sebab tu zuha kena buat multistream income , 
2 , 3 paip utk duit masuk utk cover saluran keluar banyak.........Alhmadulillah dengan rezeki Allah.....


untuk bulan puasa pun at least RM50 untuk setiap hari perbelanjaan so sebulan perlu RM1500 lah kan, after raya ....gaji lambat lagi nak dapat so......pandai-pandai berjimat.......

kalau u olls nak dapat bonus besar raya dan after raya.....let's try my projek raya......nak tahu just call me , zuha can share ....listen and make decision.....k , bonus besar RM4500 awal bulan 8 dan next month early can top up RM2000 so on.....

duit ada di mana-mana asal kita cari dan rebut peluang saja.....kalau dok senyap dan baca blog saja .......apa yang engkau dapat jah......
terlopong aje lah.....

salam ramadhan.....






keep reading, with luv from azuha

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...