Sunday, 28 July 2013

TIPS MEMILIH BAJU RAYA YANG SESUAI.....


pasti ramai antara kita yang sedang membuat persiapan raya kan.....sedang memilih baju untuk dipadankan ke badan kita untuk kelihatan cantik ....


sebenarnya ......bukan saja pada ketika raya kita harus bijak memilih baju tapi boleh dikatakan di kala kita nak pilih baju , pasti kita akan bertanya mengenai "sama baju ini sesuai atau tak dengan badan kita" kan.....
so di sini zuha nak kongsi tip memilih baju yang sesuai untuk disarungkan ke badan kita ......
(sumber : internet dan rancangan #hijabista dan #hello bro...tolong style...)

apa yang perlu dibuat ????

1. kita perlu kenali dulu bentuk tubuh kita samada



i. bentuk hourglass  (jam pasir )     - bentuk yang ideal dan diidami oleh semua wanita . Bentuk tubuh badan supermodel .Saiz bahu dan punggung hampir sama dan kecil di bahagian pinggang. senang dapat  saiz baju di pasaran

ii. bentuk rectangular (pisang ) -  straight cut......sekeping aje.....tiada shape ....memiliki bahu ,  pinggang dan punggung yang hampir sama.....wanita dengan saiz badan sebegini memiliki lemak di seluruh badannya dan kebanyakan orang yang berbentuk badan cam gini....adalah orang yang kurus......

iii.  bentuk buah epal (segitiga terbalik )  ....cutting atas lebih besar dari bawah iaitu saiz yang tidak seimbang......ukuran dada besar dan semakin kecil ke bahagian punggung......susah nak cari saiz baju sebegini kan....dan kebanyakan lemak banyak terkumpul di bawah ketiak ......lengan mengelebeh....



iv.  bentuk buah pear (berbentuk sudu ) .....bentuk ini adalah lebih besar di bahagian punggung berbanding pinggang dan bahu  ..... ada juga punggung terlampau besar dan nampak kalau berjalan macam itik pulang petang.....


so kalau dah kenali bentuk badan , senang kita nak suai padankan baju kan......dan kalau tak nak pening-pening bagi mengatasi masalah mencari baju yang sesuai ......dapatkan KORSET PREMIUM BEAUTIFUL KERANA IANYA DAPAT MEMBANTU ANDA mendapat potongan badan yang bersesuaian secara cepat tak sampai 5 minit pun.......ianya direka dalam 3 piece yang berbeza kerana ianya telah mengambil kira bentuk tubuh manusia ini....bukan satu saiz untuk satu badan .....

lemak dibahagian tertentu akan diletakkan ditempat yang sesuai semasa memakai korset ini ....ada cara khas pemakaiannya....tak perlu susah payah sedut lemak atau tambah berat badan atau makan ubat pelangsingkan.....

boleh menyerap peluh dan mengeluarkannya semula semasa proses basuhan.....bau badan akan diserap juga....

2. pilih warna baju yang bersesuaian.....

kalau badan agak gempal...kalau boleh elakkan memilih warna yang terlampau terang dan bright sangat dan kalau berbadan kurus juga yang terlampau gelap atau warna yang natural . Tambahan lagi ketika raya .....pilihan warna amat penting supaya ianya menampakan kita lebih selesa dan 'cool ' sepanjang hari

3. jenis fabrik

ini penting supaya baju yang dipakai sesuai dengan cuaca sekarang dan kebiasaanya baju raya ni dipakai sepanjang hari kan......pilih fabrik yang menyerap peluh dan tidak mudah berkedut ...dan elakan fabrik yang terlampau nipis atau tebal...

4. corak 

satu lagi yang harus diberi perhatian sebab kadang kala corak pakaian atau baju kita tidak kena dengan saiz badan kita dan bila pakai kita nampak lagi gempal atau kurus . corak jangan terlampau berat atau corak berjalur lurus untuk orang yang berbadan XL atau XXL , corak yang berbungaan atau berjalur melintang sesuai untuk orang yang berbadan S atau SS.

5. aksesori tambahan 

aksesori tambahan adalah seperti jahitan manik , sulaman atau taburan bites yang kadangkala kalau terlampau banyak membuatkan kita nampak cam kereta berhias lak dan banyak tesrangkut-sangkut jahitan manik pada sesuatu akan menyusahkan pergerakan kita

6. usia 

pemilihan pakaian perlu juga mengikut usia kita sebab ianya menunjukan kematangan dan keperibadian pemakai. Jangan hanya mengikut fesyen saja, kalau kita tak berapa sesuai pakai  fesyen tu janganlah disarungkan nanti membuatkan kita dipandang dengan booo bukannya dipandang dengan wow...

ok lah zuha rasa itulah serba sedikit tips yang boleh dikongsi dengan u olls semua , mungkin ilmu yang zuha tahu ini boleh di guna pakai semasa anda semua memilih baju raya k....

yang penting jangan lupa PREMIUM BEAUTIFUL supaya penampilan anda lebih terserlah dan  anda lebih berkeyakinan. 

cam no nak dapat premium beautiful segera ....just call 0133851505



keep reading, with luv from azuha

3 comments:

Adelle Alexa said...

Makasih tipsnya...
dengan begini semua wanita bisa tapil cantik ...
apalagi kalau pakai kaos kaki muslimah murah dengan motif yang cantik pasti akan terlihat lebih cantik...
Moga sukses

lazu iana said...

iya Asyikkk ini ..
tipsnya bisa di cobain niiii ...kalau tips cara pilih kaos kaki muslimah untuk fashion he he he he ....
Mohon penjelasannya

Azuha idris said...

tq lazu dan adelle ...kamu berdua sama @ kaos kaki muslimah ke...dari mana ya...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...