Wednesday, 29 January 2014

TIPS UNTUK BERJAYA.......

percaya dengan diri ?

berapa %  dari kita percaya pada diri sendiri....????

adakah anda jujur pada diri sendiri ....????

adakah anda yakin dengan diri sendiri ....???

adakah anda percaya pada kata hati anda ...????

adakah semua keputusan anda buat berdasarkan percaya pada diri anda .....???

tepuk dada tanya selera...

jikalau anda memikirkan anda cuma orang biasa , maka anda adalah orang biasa selamanya.....

Siapakah orang biasa ???

seorang yang terima DIRINYA seadanya.....rendah diri.......buat kerja sambil lewa dan ikut rutin .....hanya sanggup terima arahan dan aturan yang dia sendiri tidak suka pada semua itu....akhirnya dia berada di tahap dimana dia berada sehingga jangka masa terus berubah.....

anda begitu  ?

pastinya kita tidak mahu begitukan sebab kita ada matlamat dan tujuan hidup........

tapi jangan terkejut jika 90 % daripada kita rela meletakkan diri seolah-olah seperti hamba dan tidak pernah beri kebebasan pada diri sendiri......kenapa zuha cakap begitu ???? kerana kita hanya melaksanakan kerja mengikut rutin dan seperti terikat dengan jadual bekerja......sebagai contoh......rutin orang yang bekerja......
pagi ke tempat kerja....
petang balik......masak
malam...makan malam bersama keluarga dan bersama anak-anak samada memantau mereka membuat kerja sekolah , menyediakan untuk hari esok segala persiapan sekolah dan kerja ....then tidur.....hari-hari jadual yang sama.....
so di mana kita memberi kebebasan pada diri sendiri......
otak kita sentiasa berfikir untuk kebaikan kita tapi adakah kita percaya dengan apa yang kita fikirkan atau idea yang otak kita cuba berikan?????......
selagi kita gunakan "the power of brain" kita.... sebenarnya kita adalah luar biasa dari yang kita buat .....
cuma percaya pada diri sendiri......


contohnya .....kita mengalami masalah kewangan......otak kita beri idea "...berniaga...berkerja part time".....kita tanya diri sendiri ..." berniaga apa ?"....
otak kita jawab lagi....."berniaga itu dan ini".....
kita tanya lagi "bagaimana nak buat ? ".....
otak beri arahan kepada tangan untuk  tekan KOMPUTER.... internet.....so kita tekan komputer buka internet dan mula searching..........akhirnya kita dapat idea dan jalannya.......tapi last sekali kita tanya diri kita....."aku boleh buat ke....???? "
  otak bagi idea ok dan tak ok......namun apa yang kita buat ...? kita tidak berapa percaya pada diri terus ambil keputusan yang 'biasa ' dan jawapan standard ...."tak payah la , aku bukan tahu buat"....."tak payah lah.....ramai dah tak jadi buat ni"......."mana aku nak buat itu ini....."

so kalau kita perasan dengan diri kita , kita akan gunakan otak sedar......kita tak gunakan otak separa sedar kita.......akhirnya kita tidak temui  jalan dan penyelesaian...........

dan sebab paling kuat.....TIDAK PERCAYA PADA DIRI SENDIRI......




Adakah kita begitu.......



simpan kata- kata ini......





keep reading, with luv from azuha

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...