Sunday, 9 March 2014

MOST BEAUTIFUL LIFE.......PERNIAGAAN ONLINE

SALAM PEMBACA-PEMBACA BLOG ZUHA........

Hari ni zuha cuti........seronok dok rumah ni ....cuti untuk membuat perpindahan sekolah anak zuha....sek rendah bagi kawasan perumahan kami telah dibuka dan mula beroperasi pada hari ini.....so perpindahan sekolah perlu dibuat kerana #SekolahKebangsaanSeriPutra dah overlimit...... bayangkan murid-murid tahun tiga sahaja ada seramai 1000 + orang murid dan kelas sampai almost 20 kelas.....

so syukur alhamdulillah.......
#SekolahKebangsaanBandarBukitMahkota telah beroperasi.....walaupun sekolah baru tapi diharapkan dan didoakan cikgu-cikgu yang berpengalaman yang ditugaskan mengajar di sini juga mampu meletakan #SekolahKebangsaanBandarBukitMahkota setanding atau lebih cemerlang lagi dari sekolah-sekolah lain . insyaa allah.......apa pun cikgu cekap murid rajin sekolah maju..........


MURID -MURID MENDENGAR TAKLIMAT PERTAMA GURU BESAR #SKBBM


pagi tadi pergi sekolah untuk pendaftaran dan taklimat murid-murid dan ibu bapa dari cikgu-cikgu yang hebat.........sambil-sambil menunggu perjalanan majlis berjalan , dok sembanglah dengan salah seorang ibu bapa murid....seorang surirumah....
jaga dan uruskan anak-anak.......katanya walaupun pada awalnya nak jimatkan kos hantar anak-anak ke taska atau transit dan tapi keadaan still kelam kabut......malahan pendapatan keluarga still tidak dapat menampung keperluan asas dan tambahan keluarga......walaupun suami bergaji besar pun kalau hidup di bandar dengan anak-anak sedang membesar lain keperluannya.......di masa lapangnya beliau membuat jualan  bakery dan pakaian secara jualan biasa dan juga online......tapi biasalah perniagaan kecilan ini kemana modalnya kemana untungnya .....last sekali untung kecil tak dapat rolling untuk beli keperluan perniagan.......so zuha hanya mencadangkan kepada dia untuk membuat perniagaan online seperti zuha .......barangan tak perlu risau......tahan lama , promosi company buatkan secara besaran dan kita just promote untuk perluas pasaran....modal sekali walaupun besar tapi yang direbut 4 bonusnya yang lain...bukan untung runcit saja..... walaupun perlu membuat pinjaman jika tiada modal , tapi pinjaman perniagaan biasalah bagi seorang usahawan kalau nak seribu daya kan......tapi pengalaman zuha yang bekerja di institusi kewangan ni , perniagaan kecil buat pinjaman , last sekali pinjaman tak dapat bayar , perniagaan entah ke mana ...... kenapa jadi begitu......tak tahu manage kewangan dan tiada tunjuk ajar sesiapa ........ dia bersetuju untuk jumpa selepas ini kerana berminat dengan plan pemasaran zuha........
itulah kadangkala kita tak perlu paksa orang untuk buat bisnes tapi buka jalan padanya ....mana tahu sebelum ini dia tiada ilmu dan kalau ada pun mungkin cetek tentangnya dan kalau dapat tahu detail pasti mereka berminat......

so keep in touch as a friend walaupun hari ini mungkin kita tidak terbuka untuk buat bisnes tapi mana tahu satu masa kita terdorong ke arah ini.........

kalau anda bekerja pejabat ,  ....bila masuk umur 40 an .....perubahan diri akan menjelma ....kita akan rasa susah menerima arahan orang atasan terutama kalau ianya tidak betul dan tidak boleh kita terima.........lama fikir baru nak buat bisnes .....tapi bisnes apa ???????  
 so start from now to kekawan yang dah terbuka fikiran .........perniagaan online bukan main-main malahan boleh bagi pendapatan luar jangkaan kita.....

kepada yang berminat nak buat perniagaan .....jom join #glampreneur , tak rugi dengar malahan ilmu tu boleh buka mata minda kita ......bila ada peluang rebut cepat jangan biar ia berlalu..........


keep reading, with luv from azuha

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...