Monday, 2 June 2014

#TOLEDO bandar yang indah.....perjalananku .... menjejak bumi #ANDALUSIA....

ok   zuha nak kongsi lagi perjalanan di bumi #spain......



malam pertama kami akan bermalam di TOLEDO ........selepas siangnya di Madrid........ perjalanan hampir 1 jam to 2 jam ( dalam jarak RM80km).......

Kami menginap di hotel pertama di Toledo.....badan dah semakin sejuk dengan bayu malam dan hujan rintik....selepas membersihkan diri dan bersiap untuk keluar makan. Our Tourist Guide  (TG) maklumkan kami akan makan malam di restauran makan arab.....perut dah tak sabar ni sebab kami dah 1 hari perjalanan.....so kami menyusur jalan batu batan yang dibina berabad dahulu...kukuh dan bangunan lama menarik perhatian kami....#TOLEDO meruapakn kawasan perangainan yang terletak di atas bukit. Ianya kaya dengan peninggalan bangunan dahulu kala...kawasan warisan sejarah.....sejukkkkkkk......


jalan dalam hujan renyai....nak pi makan malam...lapaq dan letih



one of the arabic restaurant....


hiasan dalam restauran tu....klasik dan memang kearaban betulah



pemilik restauran...peramah dan banyak menerangkan pasal sejarah TOLEDO.....alunan muzik zikir dipasang semasa menikmati makan malam kami....antara menunya....




pagi .....selepas solat subuh dan menunggu breakfast siap.....ambil gambar jap......huuh....sejuk gila.....-4 rasanya waktu......toledo merupakan tempat peranginan diatas bukit .....lagi lah sejuknya......





waktu pagi didepan hotel bagi memulakan perjalanan hari ke dua....

menu kami dimulakan dengan roti dan juice tapi.....jeng...jeng ada maggi....masing-masing mengelluarkan maggi sebab rasa kelaparan lagi.......alamak lupa snap gambar....


so sekarang seisi walk around toledocity.....  jalan diseluruh kota ini berbatu dan bangunannya dekat antara satu sama lain....memang best berjalan kaki .......teringat cerita2 mat saleh yang klasik itu ........





TERKENAL DENGAN TEMPAT MEMBUAT PEDANG 

BANDAR TOLEDO DARI ATAS BUKIT


hot choc beb.....


shopping beb....#ZARA memang dari Spain...ni baru permulaan


15 #euro...mai 3 ...


happy day....so hari pertama .....sebalah petang tinggalkan toledo , kota warisan sepanyol...

next kita ke #GRANADA....










keep reading, with luv from azuha

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...