Thursday, 9 October 2014

kasihnya ibu.......

entah mengapa hari ni nak buat sajak for mom....

semalam tengok cerita #stepmom lakonan #juliarobert....best cerita tu....




kasih sayang ibu umpama air yang mengalir
terusan mengalir walau tempuhi lurah bersusur
tempuhi batu....ranting....dan sampahan dedaun
tetap jernih hingga kedasar 
memperlihatkan segala isi hatinya...
mendamaikan....membersihkan.....meredakan ....menyemarakan...

Ibu umpama selimut..
kehangatan...baunya....kelembutannya...
merangkul tubuh mengeratkan ikatan
di saat kita kesejukan...kelemasan ....dan saat ini berlindung....
tiada siapa yang ada rasa malu tanpa mengenai beza umur 
nak dipeluk ...didakap dan dibelai manja oleh sang ibu

ibu walau belajar tak setinggi mana tapi dia tahu semua
tawa tangis suka duka sang anak
bila sakit dirawatnya umpama dia seorang doktor dan jururawat
bila lapar dia umpama seorang chef di hotel lima bintang
minta lah apa saja dia akan sediakan 
bila kita kemurungan dialah peneman umpama seorang kaunselor
bila kita resah dialah yang ambil tahu umpama pembimbing rakan sebaya
bila kita meminta pandangan dia mampu memberi seribu macam idea seumpama profesor
bila kita ada masalah dia lah umpama magic woman ..tahu apa yang berlaku 
bila kita jauh dia umpama pari-pari terbang bersama
bila kita jauh dari pencipta dialah ustazah yang membimbing


jadi apa lagi yang engkau cari wahai anakku.....
kalau bukan ibu mu dalam apa jua situasinya...
dengan apa yang engkau boleh bayarkan segala khidmatnya...
janganlah engkau bebankan dia dengan masalah dirimu disaat dia sedang meniti hari tuanya...
berilah segala apa yang boleh membahagiakan dia ....selagi dia masih ada....

" kasihnya ibu membawa ke syurga......"




keep reading, with luv from azuha

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...